Kumppanijärjestömme ZNAPDin uutta hallitusta tapaamassa Chongwessa Sambiassa

Terveisiä pitkästä aikaa Sambiasta, jossa olin käymässä lokakuussa.  Olin tutustumassa kumppanijärjestömme ZNAPDin uuteen hallitukseen Chongwessa yhdessä Vammaiskumppanuuden Anu Karvisen kanssa.  Matkasin myös Chongwesta eteenpäin itäiseen Sambiaan yhdessä ZNAPDin tj:n Constancen ja kehitytyöntekijän Mr Phutin kanssa. Tutustuimme siellä  ZNAPDin jäsentoimintaan Lundazin alueella lähellä Malawin rajaa.

Invalidiliitto on käynnistänyt uuden kehityshankkkeen  (D&I-hankkeen)  sambialaisen kumppanijärjestön ZNAPDin  kanssa tämän vuoden alussa.

Osana uutta Invalidiliiton tuella alkanutta hanketta ZNAPD järjesti  kauan odotetun yleiskokouksen 18. kesäkuuta 2016 jäsenyhdistystensä eli branchien ja niiden muodostamien provinssien edustajille. Yleiskokouksessa valittiin ZNAPDille uusi hallitus. Douglas Makusa valittiin yksimielisesti jatkamaan uuden hallituksen puheenjohtajana.

Kaikki kymmenen hallituksen jäsentä ovat itse liikuntavammaisia henkilöitä, joista neljä naista ja kuusi miestä. Ohessa kuva hallituksesta.

znapdin-hallitus

Chongwessa pidettiin 2-päiväinen seminaari ZNAPDin hallitukselle, jonne osallistui Suomesta minun lisäksi myös Vammaiskumppanuuden ohjelmasuunnittelija Anu fasilitaattorina sekä ZNAPDin  työntekijöitä. Työpajassa puhuttiin hyvästä hallinnosta, keskustoimiston ja hallituksen rooleista järjestössä sekä myös siitä, kuinka ZNAPDin hallituksen jäsenet voivat omalta osaltaan tukea uuden Invalidiliiton tuella toteutetun hankkeen ja toiminnan onnistumista. Oheisessa kuvassa Anu vetämässä työpajaa ZNAPDilaisille.

anu

Uudessa hankkeessa on tarkoituksena tukea myös ZNAPDin naisten ja tyttöjen toimintaa ja heidän asemaansa järjestössä. Toiminnalle on tarvetta, sillä vammaisiin naisiin ja tyttöihin kohdistunut väkivalta ja hyväksikäyttö on yleistä Sambiassa.  Naisten asioiden edistämisestä virisi innostunut ja kiivas keskustelu hallituksen jäsenten kesken.  Naisasioista vastaava ZNAPDin hallituksen jäsen on Linah Musisika. Linah on menestynyt sambialainen maanviljelijänainen. Ohessa Lina ja pelto.

linah-ja-pelto

Tavoitteena on jatkossa tukea myös   vammaisten nuorten toimintaa. Masauso  Ngoma  on valittu uudesta hallituksesta nuorisoasioiden vastaavaksi. Hän on pyörätuolilla liikkuva peruskoulunopettaja Chipatan lähistöltä maaseudulta.  On ennustettu, että Sambian väliluku kaksinkertaistuu vuoteen 2050 mennessä. Työttömyys on korkeaa.  Nuorten osuus väestöstä  kasvaa ja  he tarvitsevat tukea ammatilliseen koulutukseen ja työllistymiseen. Usein vammaisten henkilöiden on vaikeaa saada virallista palkkatyötä, moni hankkiikin toimeentulonsa muilla keinoin kuten omalla pienimuotoisella yritystoiminnalla. Kuvassa Ngoma.

ngoma

 

Jätä kommentti